Okulumuzda, Ramazan ayının bereketiyle düzenlenen iftar yemeği, okul aile birliği yönetim kurulu üyelerinin yanı sıra okul idarecilerimiz, öğretmenlerimiz, öğrencilerimiz ve velilerimizin katılımıyla gerçekleştirildi. Birlik ve beraberliğin pekiştiği bu anlamlı etkinlikte, zeka ailesi iftar sofrasında buluşarak Ramazan’ın ruhunu birlikte yaşadı. Geleneksel iftar yemeğimiz okulumuz uygulama camisinde iftar öncesi okul müdürümüz sayın Ali Ramazan ŞİMŞEK ‘in öğrencilerimizle yaptığı ramazan sohbetiyle başladı. Ardından hep birlikte kılınan namaz kılındı ve okulumuz iç avlusunda hazırlanan yemeğe geçildi. Katılımcılar arasında sıcak ve samimi sohbetler yapıldı. Ardından, öğrencilerimizin hazırladığı ilahi dinletisiyle manevi bir atmosfer oluşturuldu. Etkinlikte unutulmaya yüz tutmuş Osmanlı geleneği olan “HANI YAĞMA” ve “Diş KİRASI” etkinliklerine yer verildi. Gecenin en heyecan verici anlarından biri ise diş kirası çekilişi oldu. Katılımcılar arasında yapılan çekilişte sürpriz hediyeler sahiplerini buldu ve etkinliğe neşe kattı.
Okulumuz, bu tür etkinliklerle toplumsal dayanışmayı ve okul aile birliği ruhunu her geçen gün güçlendirmeye devam etmektedir.
Osmanlı'da diş kirası geleneği
Osmanlı Devleti’nde vükelâ ve devlet ricâlinin saray ve konaklarında her akşam iftar yemeği verilmesi yerleşmiş bir gelenekti. Bu iftarlarda misafirlere ve özellikle fakirlere yemekten sonra diş kirası adıyla para ve çeşitli hediyeler dağıtılırdı. Bu gelenek ile ev sahibi; "Misafirim oldunuz, benim sevap kazanmam için zahmet edip yol yürüdünüz, yemek yerken dişlerinizi yordunuz, bu da sizin dişinizin kirası olsun" diyerek misafilerine hediyeler ikram ederdi.
Diş kirası âdeti özellikle sultan saraylarında geniş ölçüde uygulanmaktaydı. Bazı kaynaklarda, Fâtih Sultan Mehmed’in vezîriâzamı Mahmud Paşa’nın tertip ettiği ziyafetlerde pilâv içine altın paralar koydurduğu ve bu paralara yemek sırasında onları bulanların sahip olduğu belirtilmektedir.
Han Yağması geleneği ihtiyaç sahibi olan kimselerin ihtiyaçlarının giderilmesi ve biriktirilen malın yeniden paylaşılması olarak da değerlendirilebilir.